nasvetov za pomoč pri izbiri ergonomskega pisarniškega stola 

Vedno pazite na pravilno držo. V pisarni, doma za jedilno mizo, v avtomobilu …

Pisarniški stol ima veliko odgovornost in je eden najpomembnejših elementov sodobnega pisarniškega okoljaZagotavljati mora udobje zaposlenim, da lahko ti nemoteno delajo in prispevajo k rasti podjetja. Ker se vedno več dela opravi sede, potrebuje vaša pisarna kvalitetne ergonomske stole. Le takšni namreč zagotavljajo zdravje in dobro počutje. 

Kako prepoznati kvaliteten ergonomski pisarniški stol?

Ko kupujete nov stol za pisarno, razmislite o dejavnikih, ki razlikujejo dobre ergonomske pisarniške stole od običajnih. Elementi, ki jih morate preveriti in upoštevati pri izbiri popolnega ergonomskega stola so:

  • Nastavitev višine: ergonomski pisarniški stol mora omogočati prilagoditev višine sedeža. Slednje zagotavlja sedenje v pravilni drži in s tem dobro počutje.
  • Drsnik sedeža: nastavitev globine sedeže poskrbi, da ima sedeči dovolj prostora med sprednjim robom sedeža in zadnjim delom kolena za nemoten pretok krvi.
  • Nastavitev višine naslonjala za hrbet: stol, ki ponuja funkcijo za nastavitev višine naslonjala, daje osebi možnost, da prilagodi stol svoji višini in drži.
  • Vrtljiva osnova: vrtljiva osnova ergonomskemu stolu zagotavlja, da se oseba lahko obrne, medtem ko sedi.
  • Nastavitev kota in napetosti nagiba: s pomočjo teh funkcij lahko natančno prilagodite držo in podporo hrbta. Z gumbom za napetost nagibanja nazaj lahko prilagodite napetost, ki naslonjalo vrača v začetno lego.
  • Kolesca: Ergonomski stoli morajo imeti visokokakovostna kolesca, saj držijo celotno telesno težo.

Izbira pravega ergonomskega pisarniškega stola

Ljudje pogosto delajo napake pri izbiri pravega ergonomska stola. To je posledica dejstva, da imamo ljudje različne potrebe. Kar je odlično za nekoga, morda ne bo najbolje za drugega. 7 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri ergonomskih stolov, ki bodo zadovoljili vsakogar v vaši pisarni.

Višina

Nastavitev višine sedenja omogoča uporabniku, da sedi z nogami na tleh, ima stegna v vodoravnem položaju in roke na mizi. Dviganje in spuščanje omogoča nastavitvena ročica, delovanje je pnevmatsko. Najboljši ergonomski stoli so tisti, katerih višino je mogoče prilagoditi med 40-55 cm merjeno od tal. Upoštevati morate tudi višino delovne površine.

Globina in širina

Pogosto ljudje ignorirajo, da mora biti sedež dovolj globok in širok za udobno držo. Pri nakupu pisarniških stolov se prepričajte, da je ergonomski stol širok vsaj 43-50 cm. Globina sedeža je območje med sprednjim in zadnjim delom sedeža. Ta mora biti dovolj velika, da lahko nekdo sedi in še vedno pusti 5-10 cm med robom sedeža in zadnjim delom kolen.

Ledvena opora

Pri izbiri ergonomskega stola bodite pozorni na vrsto podpore spodnjega dela hrbta. Človeška hrbtenica je v ledvenem delu vbočena in sedenje brez podpore lahko poškoduje hrbtenično strukturo, kar povzroča številne zdravstvene težave. Vaš ergonomski stol naj ima nastavljivo ledveno oporo z možnostjo spreminjanja višine in globine. Tako lahko uporabnik enostavno prilagodi oporo glede na svojo višino in držo.

Naslonjalo

Kadar iščete dober ergonomski stoli, pazite, da je naslonjalo široko med 30 in 48 cm. Tudi v primeru snemljivega naslonjala naj stol omogoča prilagajanje njegove višine in kota. Pazite na obliko naslonjala. Podpira naj naravno krivuljo hrbtenice. Ledvenemu delu mora zagotoviti ustrezno podporo. Obstajati mora tudi mehanizem za nastavljanje kota in blokiranje naslonjala, če je naslonjalo trajno pritrjeno na sedež.

Material sedeža

Obloga sedeža je prav tako pomembna, saj sedimo na istem stolu dolge ure. Na sedežu mora biti dovolj oblazinjenja, da lahko sedite brez kakršnega koli nelagodja. Prednost imajo sedeži s tkanino. Slednja zagotavlja boljše prezračevanje.

Naslonjalo za roke

Naslonjalo za roke ergonomskega pisarniškega stola mora biti nastavljivo tako, da lahko uporabnik med delom udobno spušča roke. Vedno mora nuditi ustrezno podporo komolcu in podlakti. Seveda pa naslonjalo za roke ne sme ovirati gibanja podlakti med tipkanjem ali drugim delom na mizi.

Vrtljivi tečaj

Sposobnost prostega vrtenja in gibanja sta pomembni značilnosti vsakega ergonomskega stola. Bistvenega pomena je, da lahko uporabnik zlahka doseže katerikoli del delovnega prostora brez kakršnih koli obremenitev.

Ergonomski stol

Testi in standardi
Pohištvo ter tudi pisarniški stoli so predmet testiranj in standardizacij. V naši trgovini preverite, kateri stoli ustrezajo evropskemu standardu EN 1335 B, so pridobili CATAS certifikat oziroma ANSI / BIFMA X5.1 test za pisarniške stole.
Banner image
Stol Wow
Uspešno prestal testiranje po ANSI/BIFMA X 5.1 standardu za pisarniške stole