Odpiranje omaric in predalov

Lepota in funkcionalnost se skrivata v podrobnostih

Od jutra do večera, doma in v pisarni, neprestano odpiramo omarice in predale. Včasih ob tem tudi kaj držimo v rokah ali pa so le te umazane. Ergonomija zato že vrsto let sodi med vodilne smernice pri oblikovanju izdelkov, saj se neposredno navezuje na človeka, njegovo delo in prostor. Zlasti je povezana z delovnim okoljem, številne rešitve pa pridejo prav tudi doma.

Načini odpiranja in zapiranja omaric in predalov

Najstarejši in najbolj razširjen način odpiranja je z ročaji. Ti so lahko v obliki gumbov, podolgovatih ročajev ali utorov. Pritrjeni so z vijaki in narejeni iz najrazličnejših materialov.

Če želite bolj minimalističen izgled, se lahko odločite za izrezane utore namesto ročajev. Oblike so lahko poljubne – okrogle, trikotne ali čisto po vaših željah in zamislih.

Ročaj se lahko se izvede tudi po celotnem zgornjem delu vrat – korpusni-integrirani ročaj – ali pa kot integrirani linijski ročaj.

Lahko se odločite tudi za drsni mehanizem. Sistem je najpogosteje uporabljen pri izdelavi garderobnih omar, v poštev pa pride tudi drugje. Vratca se lahko zložijo v obliki harmonike, lahko so ob strani ali pa se obrnejo in zložijo ob robu vrat. Kvaliteten drsni mehanizem omogoča tiho in nežno opiranje ter zapiranje.

Ne preveč pogosta, zato pa toliko bolj zanimiva so rolo vratca. Običajno so nameščena zgoraj in se zapirajo navzdol. Lamele so lahko lesene, iz umetnih materialov ali kovinske. So zanimive in pritegnejo veliko pozornosti.

Banner image
Integriran ročaj
Banner image
Linijski ročaj
Banner image
Klasičen ročaj
Banner image
Drsna vrata
Banner image
Izrezan utor predala mizice

Rešitve za odpiranje brez ročajev

Lahko pa se seveda odločite tudi za pohištvo brez kakršnih koli ročajev. Videti je, kot da ga sploh ni mogoče odpreti. Vendar pa mehanizem, nameščen na notranji strani, opravi to delo. Rešitev je lahko mehanska ali električna. Kvalitetni mehanizmi so prilagodljivi glede dolžine, območja teže kot tudi kotov odpiranja.

Z rahlim dotikom sprostite mehanizem in vrata ali predal se samodejno odpreta. Enako udobno poteka tudi zapiranje, zgolj z rahlim pritiskom sprednje stranice. Lahko se odločite tudi za zapiranje z zamahom, pri katerem sistem poskrbi za nežno in tiho zapiranje predala ali vrat.

Odpirananje omaric
Moderna komoda s tremi predali in dvema vraticama ter odpiranjem z dotikom.

Samo najboljše
Orodje za konfiguracijo okovja
V TIM pohištvu vgrajujemo vrhunska okovja ter praktične rešitve za pohištvo brez ročajev znamke Blum. Z veseljem vam bomo pomagali do najboljših rešitev za vašo pisarno ali dom. Pokličite 03 56 32 200 ali nam pišite.