Ustvarite ergonomsko pisarno

Ergonomsko urejena pisarna omogoča zaposlenim karseda udobno in produktivno okolje ter zmanjšuje možnosti telesnih bolečin, poškodb ali dolgotrajnejših okvar. Narava dela v pisarnah namreč postaja vse manj dinamična. V glavnem sedimo za mizo in delamo z računalniki. Tako v sedečem položaju aktiviramo le manjše mišične skupine, kot so prsti rok, dlani in podlahti, medtem ko velike mišične skupine ostajajo statično obremenjene. Kostno-mišična obolenja, kot so deformacije hrbtenice, obolenja sklepov, spodnjih udov ter senzorična utrujenost, kot so oslabljen vid, glavobol ali utrujene oči, so pogosto posledica dolgotrajnega sedečega dela v neprimernem delovnem okolju.

V ergonomsko urejenem delovnem prostoru pa se zaposleni počutijo udobno in zadovoljno, kar se izraža tudi v dobro in učinkovito opravljenem delu.
Želja vsakega delodajalca je, da so njegovi zaposleni motivirani in učinkoviti. Z ergonomsko ureditvijo pisarne je uresničitev te želje relativno enostavna. Pri rešitvah, kako ustvariti kar najbolj ergonomsko delovno okolje, vam bomo v Team pohištvo z veseljem svetovali.

Image module

Nekaj kratkih ergonomskih nasvetov

Stol

Pisarniški stol mora biti nastavljiv po višini in stabilen, podpirati mora medenico, hrbtenici pa omogočati sproščeno in naravno držo. Sedišče mora biti primerno oblazinjeno. Če ima stol naslonjala za roke, naj bodo tudi ta nastavljiva in nekoliko oddaljena od sprednjega roba stola.

Pravilna drža

Sebe in drugo prijazno opominjajte na pravilno držo. Ko sedimo, mora biti glava zravnana ali nagnjena rahlo naprej, ramena sproščena, zgornji del rok pa naj sproščeno visi ob telesu. Hrbet naj bo podprt z ledveno podporo naslonjala. Komolci ob telesu naj bodo upognjeni v kotu od 90 do 120 stopinj. Roke in zapestja so usmerjeni naprej. Zapestja morajo biti pri tipkanju na tipkovnico prav tako vzravnana. Stopala so v celoti na tleh ali na podstavku za noge.

Pisalna miza

Tudi pisalna miza mora imeti nastavljivo višino, ker jo tako lahko prilagodimo uporabniku. Pod njo mora biti primerno velik prostor za noge. Biti mora dovolj velika, da nanjo namestimo zaslon, njena površina pa ne sme odsevati svetlobe.

Image module

Tipkovnica in miška

Tipkovnica in zaslon morata biti ločena. Priporočljiva je ergonomska tipkovnica s preglednimi in dobro čitljivimi črkami, s stabilno podlago, ki omogoča naravno držo rok. Na delovni mizi ali površini mora biti pred tipkami najmanj 15 cm prostora za oporo rok. Miška naj bo oblikovana za pokončno lego dlani, kar preprečuje bolečine v zapestju. Poskrbimo tudi za dober stik miške in podlage.

Računalniški zaslon

Računalniški zaslon naj bo rahlo nagnjen nazaj ter nameščen na razdaljo dolžine rok, na primer od 50 do 70 cm. Zgornji rob zaslona mora biti v isti višini ali tik pod uporabnikovimi očmi. Ko gledamo vanj, moramo gledati naravnost, ne dol ali gor. Vrat mora biti vzravnan, sicer se lahko začnejo pojavljati težave. Paziti moramo tudi na oči. Strokovnjaki priporočajo, da vsakih 20 minut gledanja v zaslon usmerimo pogled v stvar, ki je šest ali sedem metrov oddaljena in ga tam zadržimo 20 sekund. Na ta način očem privoščimo kratek počitek.